X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

FIFA-ina ljestvica

Podjeli članak

Vjerojatno ste svi više puta čuli medijska izvješća o FIFA-inoj ljestvici i poretku momčadi, a pogotovo ako se ona tiče hrvatske nogometne reprezentacije i njezina (dobrog) mjesta koje na njoj zauzima. No što je uopće ta ljestvica, otkad postoji i kako se reprezentacije rangiraju? Saznajte u idućim recima…

FIFA-ina ljestvica služi rangiranju muških nogometnih reprezentacija. Rangiraju se reprezentacije koje su članice FIFA-e, a u pravilu bolje momčadi zauzimaju više mjesto na ljestvici. FIFA-ina ljestvica postoji od prosinca 1992. godine. Razlog njezina uvođenja bila je namjera da se lakše usporede jakosti reprezentacija.

Od 1992. godine način bodovanja mijenjao se dva puta; prvi puta 1998., a drugi puta 2006. godine. Do 1998. način kalkuliranja bio je prilično simplističan, kao u nogometnim ligama. 2006. godine razdoblje bodovanja smanjilo se s 8 na prethodne 4 godine, kako bi se dobio bolji pregled sadašnjeg stanja snaga nogometnih reprezentacija, uz još neke promjene.

Samo računanje dosta je komplicirano, no ima smisla. Bodovi koji će se reprezentacijama dodijeliti o četiri faktora: konačnom rezultatu utakmice, statusu utakmice, jakosti protivnika i jakosti regije iz koje je protivnik.

Za FIFA-in rejting broje se mečevi „A“ kategorije; tj. međunarodne utakmice – prijateljske utakmice, utakmice sa Svjetskog prvenstva i Kontinentalnog kupa te Kupa konfederacija. Budući da se ove utakmice razlikuju po važnosti, iz FIFA-e su odlučili da prijateljske utakmice imaju tzv. množitelj bodova 1,0. Utakmice SP-a imaju vrijednost 2,5 (za 2,5 puta se povećava broj bodova jer je utakmica važnija), a finalni dio SP-a ima vrijednost 4,0.

Prije su se bodovi dobivali i na gol-razliku te golove u gostima, no toga više nema. Sada ekipe dobiju tri boda ako pobijede bez pucanja jedanaesteraca, dva ako utakmica ode u jedanaesterce te jedan za neriješen ishod i gubitak u jedanaestercima.

U obzir se uzima jačina reprezentacije s kojom se igra. Slabije reprezentacije imaju slabiji množitelj bodova (0,5) pa pobjeda protiv njih nosi razmjerno malo bodova. Prvoplasirana momčad ima množitelj 2,0 (tko pobijedi prvoplasiranu momčad, trenutno Argentinu, dobiva dvostruko više bodova no što je to slučaj s nekom momčadi na sredini ljestvice).

Tu su i množitelji (koeficijenti) za konfederacije koji isto ulaze u računicu. Pobjeda protiv neke oceanijske momčadi u startu znači nešto manji broj bodova (množitelj 0,85). Taj se koeficijent dobije kalkulacijom rezultata reprezentacija iz tih konfederacija u prijašnja tri Svjetska prvenstva.

Nadalje, množitelj za utakmice u posljednjih godinu dana jest 1,0, što znači da se za te utakmice dobiva puni broj bodova. Za svaku prethodnu godinu množitelj se smanjuje za 0,2 (20 %), jer te utakmice „manje vrijede“ za izračunavanje sadašnje jačine neke reprezentacije. Sve se to na kraju pomnoži sa svime i sa brojem 100 i dobijete konačan broj bodova.

Iako sve to zvuči komplicirano, pogledajmo primjer: Švicarska i Kostarika u prijateljskoj utakmici odigraju 2:0. Uzmimo da je Švicarska na 13. mjestu, a Kostarika na 47. Švicarska dobiva 3 boda, koje potom množimo s 1 (prijateljska utakmica), pa sa 1,53 (jakost protivnika, Kostarike) te s 0,925 (jakost CONCACAF konfederacije) i s brojem 100. Dobijemo 424,6 bodova koje je Švicarska dobila.

Zašto je bitno znati ponešto o ovoj ljestvici? Pa, zato što se ona koristi za međunarodna natjecanja kako bi se odredile jakosne skupine u kvalifikacijama. Problem je što se rejtingom na neki način može manipulirati. Reprezentacija koja dospije dosta visoko može igrati manje prijateljskih utakmica te tako ne riskirati padanje na ljestvici. Još je tu i teškoća s državama domaćinima. One ne sudjeluju u kvalifikacijama pa prikupe manje bodova. Brazil je, na primjer, 2014. godine prije SP-a bio tek na 22. mjestu. Belgija je trenutno drugoplasirana, iako nije postigla veći uspjeh u posljednjih 15-ak godina.

Trenutno je najjača reprezentacija Argentine, s 1585 bodova. Prate je Belgija, Kolumbija, Njemačka i Čile. Hrvatska je na 15. mjestu, između Meksika i Poljske. Našoj reprezentaciji to je bilo dovoljno da (jedva) bude svrstana u 1. jakosnu skupinu za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, što bi u teoriji trebalo značiti lakše kvalifikacije. Naravno, to je nogomet, pa i ne mora biti tako. Najveći povijesni plasman na ljestvici Hrvatska je imala početkom 1999., kad je nakon SP-a zauzela 3. mjesto. Najniže je bila davne 1994., na 125. mjestu.

Ekipe koje nisu iz Europe i Južne Amerike već su u startu pomalo diskriminirane zbog regionalnih koeficijenata koje im smanjuju rejting. Kad oni međusobno igraju utakmice, dobiju manje bodova nego europske momčadi. Svi ti razlozi doveli su do stvaranja alternativnih i preciznijih metoda određivanja jakosti reprezentacija, no na žalost, nisu naišli na širi odjek, a čini se da će tako i ostati.

http://ferivisport.hr

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.
Jednokratno
Gotovina pouzećem, kreditnim i debitnim karticama (American Express, Diners, Visa, MasterCard, Maestro putem PayWay sustava)

ili Pay Pal računom
Do 6 rata
Obročno plaćanje Diners Club International do 6 rata

Do 12 rata
Kreditnim karticama American Express, Maestro (PBZ) i Visa (PBZ) do 12 rata bez kamata, također karticama Visa i Masterard (Zagrebačke banke) do 12 rata bez kamata